0% Complete
صفحه اصلی
/
بیست و نهمین کنفرانس شیمی آلی ایران
Comprehensive DFT calculations on Salvigenin, Eupatorin and Cirsilol
نویسندگان :
زهرا اینانلو یغمورلو ( دانشگاه پیام نور مرکز کرج ) , حمید سعیدیان ( دانشگاه پیام نور مرکز کرج ) , عباس ملکی ( دانشگاه پیام نور مرکز کرج ) , نیلوفر بهرامی پناه ( دانشگاه پیام نور مرکز کرج )
کلید واژه ها :
Density functional theory،antioxidant،flavonoid،bond dissociation،enthalpy
چکیده مقاله :
سالویژنین (Sal) 1 ، یوپاتورین (Eup) 2 و کریسیلول (Cir) 3 بهعنوان فلاونوئیدهای متوکسی شده 4 از منابع طبیعی و گیاهی مختلف استخراج شده و خواص بیولوژیکی بالایی دارند. دادههای ساختاری (طول و زوایای پیوندی و همچنین پیوند هیدروژنی درون مولکولی)، الکترونی و طیفی این سه ترکیب از قبیل انرژیهای بالاترین اوربیتال مولکولی اشغال شده (HOMO) 5 و پایینترین اوربیتال مولکولی اشغال نشده (LUMO) 6 ، شاخص الکتروفیلیسیته 7 و نوکلوفیلیسیته 8 ، نقشههای پتانسیل الکترواستاتیک (MEP) 9 ، 1 HNMR و 13 CNMR با استفاده از روش محاسباتی B3LYP/6-31G+(d,p) به دست آمد و مورد بررسی و تفسیر قرار گرفتند. در ادامه فعالیت آنتیاکسیدانی 10 آنها با دو مکانیسم انتقال اتم هیدروژن (HAT) 11 و انتقال تک الکترون سپس انتقال پروتون (SET-PT) 12 در فاز گازی مورد بررسی قرار گرفت. Salvigenin (Sal), Eupatorin (Eup) and Cirsilol (Cir) are methoxylated flavonoids extracted from various natural sources and have high biological properties. Structural, electronic and spectral data of these three compounds were obtained using B3LYP/6-31G+(d,p) calculation method. Further, their antioxidant activity was investigated with two mechanisms of hydrogen atom transfer (HAT) and single electron transfer then proton transfer (SET-PT) in the gas phase. The results show that these flavones have acceptable antioxidant properties. The presence of two methoxy electron-donating groups on ring A in all three flavones makes its antioxidant properties higher than phenol through the SET-PT mechanism. The results show that these flavones have acceptable antioxidant properties. The presence of two methoxy electron-donating groups on ring A in all three flavones makes its antioxidant properties higher than phenol through the SET-PT mechanism. Among these flavones, the antioxidant activity of Cir is higher than the others. Examining the reactivity of the studied compounds with oxygen radicals shows that the possible reaction to remove the hydrogen radical from these flavones will occur by OH˚ and OOH˚ and the compound Cir is more active than Sal and Eup [1, 2].
لیست مقالات این رویداد
ثمین همایش، سامانه مدیریت کنفرانس ها و جشنواره ها